Brüksel lahanasını yiyen kim ki, kalkıp bir de mücverini yapmakla uğraşalım diyenlerinizi duyar gibiyim; demeyin ne olur, kalpleri kırılmasın 🙂 Şaka bir yana mevsim bahara dönmeye başlayıp enginar, bakla, sakız kabak, sultani bezelye ve çeşit çeşit yeşilliğin yolunu gözlerken kış sebzelerine kolay tariflerle son bir saygı duruşunda bulunmak istiyorum. Seneye bol bol pişirmek için elimizin altında tariflerimiz olsun diye. Brüksel Lahanası Mücveri de bunlardan bir tanesi. Geçtiğimiz aylarda sizinle paylaştığım Karamelize Brüksel Lahanası tarifime o kadar olumlu yorumlar aldım ki, brüksel lahanası ile ikinci bir tarif vermeden kışı bitirmek istemedim. Çoğunlukla kokusu sebebiyle çok tercih edilmeyen bu sebzeyi mutfağımıza buyur etmenin başka yollarını düşünmeye koyuldum. Ottolenghi kitaplarını karıştırdığım bir gün onun meşhur pırasa mücveri tarifinden esinlenerek evdeki brüksel lahanalarından mücver denemesi yaptım. Daha önce hiç denemediğim brüksel lahanası mücverini o kadar beğendim ki kış biterken sizlerle de paylaşmadan edemedim.
Mücver Osmanlı Mutfağı’nda önemli bir yemek grubuna verilen genel isim. Taze fasulyeden, patlıcana, kıymalısından, yumurtalısına pek çok çeşidi yapılıyor Osmanlı’da. Sarayda en çok yenen yemeklerden birisi mücverler. Ancak zaman içerisinde ne olmuşsa mücverle olan ilişkimiz kabak mücveri ile sınırlanmış hatta mücver dendiğinde aklımıza sadece kabaktan yapılan mücver gelir olmuş. O da genelde kabak dolmasından arta kalan kabak içlerini değerlendirmek için yapılıyor 🙂 Zavallı mücverin geldiği durumu, kaybettiği itibarı siz düşünün artık.
Modern zamanların kadınları olarak gerek kilo kontrolü, gereksede apartman yaşamında kızartma kokusunun evden bir türlü çıkmaması sebebiyle kızartma yapmaktan uzak duruyoruz. Bol yağda altın rengi olana kadar kızaran mücver de gittikçe günlük mutfağımızın dışına çıkıyor, meze yemeklerden olma yolunda büyük bir hızla ilerliyor. Ben de benzer sebeplere dayanarak çok sık mücver pişirmiyorum açıkçası, bu yüzden bugün sizinle fırında yapabileceğiniz bir mücver tarifi paylaşıyorum. Ama söz veriyorum ne lezzetinden ne de kolaylığından birşey kaybedecek mücverimiz.
Brüksel lahanası mücveri klasik mücver tarifinden çok da farklı değil. Dikkat edilmesi gereken püf noktalar brüksel lahanalarını mandolin ile ya da mutfak robotu ile çok ama çook ince doğramak ve diğer malzemeler ile karıştırmadan önce biraz yumuşamaları için tuz ile ovup ölmelerini sağlamak. Gerisini sevdiğiniz mücver tarifine göre şekillendirmek sizin elinizde. Ben glutensiz beslenmeye çalıştığım için beyaz un yerine nohut unu kullandım, mücverin tadının sade olması için de taze soğan dışında başka yeşillik eklemedim. Siz kendi arzunuza göre çeşitli yeşillikler ekleyebilir, her zaman uyguladığınız mücver tarifinizi de bu tarife adapte edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
- 500 gr. brüksel lahanası,
- 3 adet taze soğan, ince doğranmış
- 2 yumurta,
- 2 çorba kaşığı un,*
- 50 gr. Erzincan tulumu,
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu,
- Tuz, karabiber, pul biber,
- Fırınınızı 200 C'de ısıtın,
- Brüksel lahanalarını mandolinden geçirerek incecik doğrayın,
- Yarım tatlı kaşığı tuz ile iyice ovarak öldürün,
- Brüksel lahanalarına diğer tüm malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın, (yeniden tuz kullanmayın)
- Karışımı fırın kağıdı yaydığınız fırın tepsisine dondurma kaşığı ile 12 adet olacak şekilde paylaştırın,
- Mücverlerinizin şekillerini kaşıkla düzeltip fırına atın,
- Gerekirse tepsinizin yerini değiştirerek 15-20 dakika arasında pişirin.
- Yeşil salata ve yoğurt ile servis edin,
*Ben bugünlerde glutensiz beslenme denemeleri yaptığımdan nohut unu kullandım. Un kadar bağlayıcı olmasa da yine de fotoğraflarda gördüğünüz şekli almalarını sağladı. Arzu ederseniz siz de nohut unu kullanmayı deneyebilirsiniz.
Leave a Reply