Fransızların meşhur soğan çorbası tek bir ana malzeme ile müthiş bir lezzete dönüşme kapasitesine sahip yemeklerden. Tek malzemesi soğan olan Fransız Soğan Çorbası nasıl bu kadar lezzetli oluyor, çorbayı yapana kadar aklım ermiyordu. Gerçi bu dediklerim ne yazık ki çoğunlukla Fransa’da içilen çorbalar için geçerli, Türkiye’de aynı çorba sadece soğandan yapılmış bir çorbanın yavanlığında sunulabiliyor. Çorbanın olmazsa olmazı iyi bir et/kemik suyu, elinizde varsa ne ala yoksa sıvayın kolları buyrun yapmaya.
Yemek yaparken zaman-lezzet eğrisi benim için çok önemlidir. Minimum zamanda maksimum lezzete ulaşılan yemekler gönlümün birincisidir. Ama bazı yemekler var ki kolaya kaçmanın yolu ve süreci çabuklaştırmanın gereği yok. Zamandan feragat ettiğimde lezzetten de feragat ediyorsam, o yemeği dar zamanlarımda yapmamayı tercih ediyorum. Fransız Soğan Çorbası da bu yemeklerden birisi. Yapılışı çok çok basit ama aldığı zaman çok uzun. Çorba 2 malzemeden oluşuyor, et suyu ve soğan. Soğanları karamelize ettiğimiz tereyağını da sayalım hadi 3 malzeme etsin. Eğer bu 3 malzemenizden birisi kötüyse çorba genellikle felaketle sonuçlanıyor.
Size parmaklarınızı, içinde sunulduğu tabağı bile yedirtecek lezzette bir soğan çorbasının olmazsa olmazı doygun iyi bir lezzete sahip et ya da kemik suyu. Elinizde et/kemik suyunuz yoksa yapmaya da üşeniyorsanız bu tarifi yapmaya kalkışmayın. Suda haşlanmış soğan gibi bir tada ulaşmanız işten bile değil. En basitinden et suyunun yapımı da minimum 4-5 saat sürdüğünden çorbanın hazır olması uzun zaman alıyor. Ancak uzun sürede hazırlanan bu yemek adam saat olarak çok talepkar değil. Et suyu ocakta kendi kendine kaynıyor, soğanlar yavaş yavaş kendi hallerinde karamelize oluyor, et suyu ve soğanların lezzeti usul usul kaynayarak karışıyor. Yani diyorum ki sevgili okuyucu üşenme, evde geçireceğin bir haftasonunda usul usul et suyunu kaynat, bu çorbayı pişir; sonra da parmaklarını, çorba tenceresini toptan sil süpür.
Et suyu yapımı zahmetsiz olmakla birlikte uzun zaman isteyen bir süreç. Sonuçlarına değse de 12-24 saate arası kaynama süresi yemek pişirme ve üşenme eylemini bir arada barındırmayan benim bünyeme bile fazla geliyor. Ben de ilikli dana kemiklerinin yanına koyun kemiklerini de ekliyorum. Dana kemiklerine göre daha narin ve ince olan koyun kemiklerini daha kısa sürede yumuşayıp, içlerindeki jelatini serbest bırakıyorlar. Dana kemikleriyle yapılana göre yarı zamanlı bir et suyuna ulaşabiliyorum böylece.
Bugün günlerden 15 Şubat dışarıda inanılmaz bir soğuk var. Geçen haftasonu pişirip fotoğrafladığım bu çorbanın şu an elimde olması için dünyaları veririm. Yazıyı yazmak için fotoğraf dosyasını açtığımdan beri yutkunuyorum. Lezzetli olması bir yana bu çorba bugünkü gibi soğuk havalar için ideal bir yemek. Hem doyurucu, hem lezzetli, hem de anında içinizi ısıtma kapasitesine sahip. Ben bugün lafı fazla uzatmayacağım kalkıp kemik suyu yapmaya başlıyorum. Yarın öğlene yetiştirmiş olurum çorbayı en azından 🙂
Afiyet olsun.
- 1,5 kilo dana, kuzu karışık kemik,
- 4,5 litre içme suyu,
- 2 büyük boy soğan, iri doğranmış
- 2 orta boy havuç, iri doğranmış
- 2 adet kereviz sapı, iri doğranmış
- 1 çorba kaşığı salça,
- 2 litre et suyu,
- 1 kilo soğan, piyazlık doğranmış
- 3-4 yemek kaşığı tereyağı, (75 gr.),
- Yarım çay bardağı beyaz şarap, (yada 2 çorba kaşığı bardak elma sirkesi),
- Tuz, karabiber,
- Baget ekmeği,
- Gravyer peyniri,
- Kemikleri 200 C'de ısıtılmış fırında 30 dakika kızartın,
- Kemikleri fırından çıkartın salçayı sürün, sebzeleri ekleyerek 45 dakika daha fırına verin,
- Karamelize olmuş etleri derin bir tencereye alın ve 4,5 litre içme suyunu ekleyin,
- Kaynamaya başladığında altını kısın, sadece fıkırdaması yeterli olacaktır,
- Suyun üzerine çıkan köpükleri temizleyerek 4-5 saat kaynatın,
- Kemikleriniz yumuşamaya ve et suyunuz karakter kazanmaya yaklaşık 4 saat sonra başlayacaktır,
- Tereyağını derin bir tencerede eritin, soğanları ekleyerek karamelize olana kadar orta ateşte yaklaşık 40 - 45 dakika soteleyin,
- Tavaya beyaz şarap ya da sirkeyi ekleyin ve dibine yapışmış soğan parçalarını temizleyin,
- Et suyunu ekleyerek 35-40 dakika hafif ateşte kaynatın,
- Çorbanızı fırına dayanıklı servis kaplarınıza alın,
- Ekmeklerinizi kızartın ve çorbanızın üstüne koyun,
- Çorba kaselerinizin üstünü bol gravyer peyniri ile kaplayın,
- Fırınınızın ızgara kısmında 3-4 dakika peynirler eriyene kadar kızartın,
Leave a Reply