Son zamanlarda hayatımıza giren yiyeceklerden birisi Granola. Granola fırında pişirilen içinde yulaf, badem, bal ve çeşitli kuruyemişler olan bir kahvaltılık ya da atıştırmalık.
Özellikle plaza çalışanları için bana sorarsanız mükemmel bir kahvaltı ve atıştırma alternatifi; ofiste, yolda, evde, seyahatlerde günün her saati yiyebileceğiniz sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli. Ofiste çalışıp, gün içinde kısıtlı hareket imkanı olanlar simit ve poğaçadan neden uzak durmaları gerektiğini iyi bilirler. Bence yulaf içeren kahvaltılar ofis kahvaltılarının vazgeçilmezi. Granola sağlıklı olmasının yanı sıra kendi damak tadımıza göre alternatif tatlar yaratabilme imkanı ile de özgür ruhların vazgeçilmezi. Dışarıda karşılaştığım örneklerinin çoğu çokça şeker ve bal içerdiği dolayısı ile de fazlaca kalorili oldukları için ben evde yapmayı tercih ediyorum. Böylelikle hem kendi damak tadıma göre pişiriyor, hem de içindeki malzemelerin kalitesinden emin olabiliyorum. Üstelik yapması hem çok kolay hem de bir kez yaptığınızda iki hafta size yetecek kadar granola elde ediyorsunuz.
Granola yulaf, çeşitli kuruyemiş ve kuru meyvelerin karıştırıldıktan sonra pişirilmesi ile yapılıyor. Ben en sağlıklı bulduğum kuruyemişler kabak çekirdeği, ayçekirdeği ve bademi kullandım bu tarifte. Sizler kendi zevkinize göre kaju, ceviz, fındık, yer fıstığı ya da çeşitli kuru meyveleri de kullanabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde değişik malzemelerle hazırladığım tarifleri de sizlerle paylaşacağım. Egzotik bir lezzet için de tarçının yanı sıra zencefil, kakule gibi baharatları ekledim. Baharatlar ile ilgili yazımda baharatlar ve kullanımları ile ilgili detaylı bilgilere yer veriyorum.
Granolanızı tatlandırmak için bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu, pekmez kullanabiliriz. Ben bu tarifte bal kullanmayı tercih ettim eğer şeker hastasıysanız doktorunuzun izin verdiği ölçüde glisemik endeksi daha düşük olan agave şurubunu da tercih edebilirsiniz. Doğal tatlandırıcılar ile tatlandırılmış olması ne yazık ki granolanın kalori değerini sıfırlamıyor bu yüzden tatlandırıcı kullanımını sınırlamanızı öneririm. Ben çok tatlı seven birisi olarak son yıllarda şeker ve tatlı tüketimimi kontrol altında tutmaya çalışıyorum. O yüzden tatlandırıcı oranlarını genellikle minimumda tutmaya çalışıyorum.
Granolayı yapmak dediğim gibi çok basit. Kuru malzemeleri ve ıslak malzemeleri ayrı ayrı karıştırıyor, sonra ikisini birleştiriyoruz. Islak malzemeleri kuru malzemeler ile karıştırmadan önce iyice karıştırmaya dikkat etmenizi öneririm. Homojen bir karışım elde ettikten sonra tatlandırıcıyı çok az su ile açarak kuru malzemelere katarsanız daha verimli bir şekilde dağılım sağlayabilirsiniz. İyice karıştırdığınız granolayı geniş bir fırın tepsisine ince yaymakta fayda var ki eşit olarak pişsin. Kıtır kıtır bir granola için son çarpıcı vuruş fırından çıkmış sıcak granolanın üzerine bir çorba kaşığı balı ip gibi incecik akıtarak son bir dokunuşta bulunmak. Bu sayede sıcaklıkla eriyen bal yeniden soğuduğunda granolanızın kıtır kıtır olmasını sağlayacak.
Afiyet olsun.
- 2 su bardağı yulaf
- ½ su bardağı iri doğranmış badem
- ¼ su bardağı iç ayçiçeği
- ¼ su bardağı iç kabak çekirdeği
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kakule
- Bir tutam tuz
- ½ çay bardağı + 1 çorba kaşığı bal
- Fırınınızı 150 C'ye ısıtın,
- Kuru malzemelerin hepsini geniş bir kasede homojen hale gelene kadar karıştırın,
- Yarım çay bardağı balı biraz su ile sulandırıp kuru malzemelerin üzerine dökün ve karışımın tamamı eşit bir şekilde ıslanana kadar karıştırın
- Fırın kağıdı yayılmış fırın tepsisine ıslak karışımı eşit bir tabaka oluşturacak şekilde yayın,
- Isıtılmış fırında 15 dakika pişirdikten sonra granolayı karıştırın yeniden fırına verip 15 dakika daha pişirin.
- Fırından çıkmış olan sıcak granolanızın üzerine bir çorba kaşığı balı ince bir şekilde akıtarak gezdirin ve sıcak granolanın çıtırlaşmasını sağlayın.
- Soğuyan granolayı kavanozda saklayabilirsiniz.
Orçun says
1 kavanoz olsa yerim:)
Cok lezzzetli!
ece says
bir kavanozu 2 haftada yesek en güzeli 🙂