Kabuklu yemiş sütü nasıl bir tarif dediğinizi duyar gibiyim. Kabuklu yemişler ve süt ne alaka değil mi? Laktoz intoleransı günlük hayatınızda sizi önemli oranda rahatsız edebilecek bir sindirim sistemi problemi. Gün geçtikçe laktozsuz süt reklamlarını daha sık gördüğümden bu problemin gittikçe arttığını düşünüyorum. Ben UHT sütleri içmeyi bir süre önce bıraktım, günlük sütleri de hafif laktoz intoleransım olduğu için nadir içiyorum. Bu yüzden yurtdışında hayvansal sütlere önemli bir alternatif olan bitkisel sütleri evde mutlaka bulunduruyorum.
Ben adına kabuklu yemiş sütü demiş olsam da soya, yulaf, pirinçten de sütler yapılabiliyor. Ben bu sütleri çok seviyorum ve sabahları yulaf ve granolama eklemek için kullanıyorum. Bazen de öğün arasında acıktığımda matcha (yeşil çay tozu), balkabağı püresi, zerdeçal veya zencefil gibi aromalarla karıştırıp içiyorum. Ben bugün hem badem, hem de kaju sütü yaptım, sütün yapılışı tüm kabuklu yemişler için aynı kıvamını kendi zevkinize göre belirleyebilirsiniz.
Tarif tarif denemeyecek kadar basit; 1 ölçü badem, kaju ya da fındığı bir gece önceden ıslatıp, sabah suyunu süzüp yeniden sudan geçiriyoruz. Suyunu süzdüğümüz yemişleri, 5 ölçü su ile blenderda çekip, tülbentten süzüyoruz. Kabuklu yemişler hayvansal sütteki gibi süt şekeri (laktoz) içermediğinden elde ettiğimiz süt şeker içermeyen bir süt oluyor. Siz kullanım amacınıza ve zevkinize göre bal ya da agave şurubu ile tatlandırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not: Tülbentte kalan posaları kurabiye ve keklerde kullanabilirsiniz.
Pınar says
peki bu sütlerin raf ömrü ne kadar tahmini, evde yaptığımızda kaç günde tüketmeliyiz?
ece says
Merhaba Pınar,
4-5 gün içerisinde tüketilirse tadında bir bozulma olmuyor. İçmeden önce biraz çalkalamak yeterli. Süt içme kapasitenize göre azar azar yapıp taze de içebilirsiniz. Bademleri bir gece önceden suda bekletebileceğiniz gibi 3-4 gün de bekletebilirsiniz. Ben bazen hazır badem bulunması için yapacağımdan daha çok bademi suda bekletiyorum, o şekilde de 4-5 gün bekleyebilir bademler. Aynı zamanda suda beklemiş o bademler de buzlu badem oluyor 🙂