Kale yurtdışında tariflerde sıklıkla kullanılan, ülkemizde ise hiç tanınmayan bir yeşillik. Lahana ailesinden gelen, bizim karalahanamızın da yakın akrabası olan bir ot. Sert yapraklı bu bitkiyi pek çok değişik şekilde kullanmak mümkün. Çorbalara, et yemeklerine ekleyip tat katmak için ya da salatalara yoğun bir tat vermesi için kullanılabildiği gibi sotelenip sade olarak da yenebiliyor. Ben de kalelerimle nasıl bir salata yapayım diye düşünürken henüz olgunlaşmamış trabzon hurmalarının gözüme çarpması ile bu Kale ve Hurma Salatası ortaya çıktı.
Batı mutfaklarının çoğunda kullanılan bir bitki kale, İskandinav mutfaklarından tutun da İtalya’ya kadar türlü türlü tariflere malzeme olmuş. Biz nedense mutfağımıza sokmamışız bu otu. Yeni yeni özellikle vegan/vejeteryan menüler hazırlayan cafelerde ve restoranlarda görmeye başlıyorum kaleyi ve mutfağımıza giren her değişik malzemeye olduğu gibi buna da bol bol seviniyorum.
Vegan ve vejeteryan mutfak et gibi önemli bir besin kaynağını menülerden çıkardığı için yeni malzemelere ve tariflere son derece açık; kale de bu malzemelerden birisi. Ama kale sırf çeşit olsun diye kullanılan bir malzeme değil, besin değeri ile de öne çıkan bir bitki. 100 gramında 49 kalori bulunan kale, yüksek lif ve demir içeriği ile tam bir süper gıda. Güçlü anti-oksidanlar ve pek çok vitamin (A, C, K) içeriyor ve bir kardiyovasküler destekçi. Durum böyle olunca yine bir yeme de yanında yat sebzeyle karşı karşıya kalıyoruz. Küçük bir hatırlatma çiğ yenen kalenin hypotiroid’li hastalara çok iyi gelmediği tartışılıyor, tiroid hastaları kale tüketirken doktorlarına danışabilirler.
Erüst Tarım‘ın kale yetiştirdiğini öğrenmemle koşup almam bir oldu. Bir ot için bu ne sevgi, ne coşku dediğinizi duyar gibiyim ama işte durumum bu değişik bir malzeme görmeyeyim dayanamıyorum. Denediğim çeşitli tariflerden birisi de bu Kale ve Hurma Salatası. Kale oldukça keskin bir tada sahip olduğundan bu tarife eklediğim henüz tam olgunlaşmamış trabzon hurmaları kalenin tadını yumuşatıp salataya hafif tatlı bir tat kattılar. Kavrulmuş cevizler de çıtır çıtır lezzetleri ile hem salatanın dokusuna hem de diğer malzemelerin tadına bir kontrast oluşturdular. Ortaya süper lezzetli bir salata çıktı. Markette kale bulursanız denemenizi öneririm, soğuk kış gecelerinde sıcacık bir çorbanın yanına süper lezzetli bir salata olacaktır.
Afiyet olsun.
- 5-6 avuç kale yaprağı,
- ½ olgunlaşmamış trabzon hurması,
- ¼ alabaş turpu, (evinizde yoksa sorun etmeyin)
- 10 tam ceviz içi,
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 2-3 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi, (hafif elma sirkesi de olur)
- Bir tatlı kaşığı hardal,
- Bir tatlı kaşığı bal,
- Tuz,karabiber,
- Kale yapraklarının ortalarındaki sert kısımları çıkartarak küçük lokmalara bölün,
- Geniş bir kapta üzerlerine tuz döküp, ovun ve yumuşamalarını sağlayın, (Yumuşayan yaprakların renkleri de koyulaşacaktır.)
- Trabzon hurmanızın yarısını mandolinden geçirin ya da zar gibi çok ince doğrayın,
- Alabaş turbunuzu mandolinle çok ince ya da jülyen doğrayın,
- Cevizleri elinizle küçük parçalara böldükten sonra hafif ateşte 5 dakika kadar kavurun,
- Zeytinyağı, hardal, bal ve kırmızı şarap sirkesini tuz ve karabiber ile lezzetlendirerek derin bir kapta çırpıcı ile çırpıp iyice karıştırın,
- Tüm malzemeleri salata kabında birleştirerek sosu da ekleyip karıştırın,
- Salatanızı kavrulmuş cevizler ile süsleyin,
Leave a Reply