Mantarlı Mercimek Köftesi hem ofiste yenebildiği hem de dışarıda salataların üzerine eklenebildiği için köfteye bir alternatif olarak benim çokça yediğim bir yemek. Fırında pişmesi ve yağ içermemesi diyet yapanlar için önemli bir artı, vejeteryanlar için de köfteye güzel bir alternatif lezzet. Yanında yeşil bir salata ile lezzetli ve doyurucu bir yemeğe dönüştürmek de çok kolay.
Diyet olmayan bir diyet programına başlamamla birlikte fark ettim ilk kez ne kadar az baklagil tükettiğimi. Gaz yaparak sindirim sistemimizi rahatsız etmesi sebebiyle ne yazık ki baklagiller az tercih ettiğimiz yiyeceklerden. Ofis yemekhanelerinde çıktığında hep dışarıya kaçılan yemeklerden. Oysaki et üretiminin Dünyamızı en çok yoran ve kirleten üretim haline geldiği, tavuğun ne yazık ki menülerimizden tamamen çıkmaya başladığı, ete şüpheyle yaklaşıldığı şu günlerde baklagiller tam da ihtiyacımız olan gıdalar. Protein kaynağı olmaları, bolca lif içermeleri, uzun süre tok tutmaları, sebzelerle lezzet uyumları sebebiyle menülerimize eklenmeyi fazlasıyla hak ediyorlar.
Tarife geçmeden önce baklagillerin sindirim sistemimize verdiği rahatsızlığı minimuma indirmek için birkaç öneride bulunmak istiyorum.
- Baklagilleri bir gece öncesinden ıslatmak hem kolay pişmelerini hem de daha az gaz yapmalarını sağlar.
- Pişirme suyuna rezene tohumu, defne yaprağı ve kimyon tohumu koymak da işe yarıyor.
- Baklagillerin yanında bolca sebze (en çok da roka, tere, maydanoz, dereotu gibi pişirilmemiş yeşil yapraklı sebzeleri) yemek gaz etkisini azaltıyor.
- Baklagillerin daha az gaz yapan türü olan maş fasulyesi, kırmızı ve sarı mercimekle başlamak.
Ancak ne yazık ki tüm bu seçenekler problemi tamamen çözme konusunda yeterli olmuyor. Çözüm aslında çok basit sindirim sistemimiz baklagillerdeki şekeri sindirmek için üretmesi gereken enzimleri ancak baklagil yediğimizde üretiyor. Yani aslında baklagil tüketimimize devam ettikçe bağırsaklarımızda sindirimi destekleyecek enzimler üretilmeye başlıyor ve baklagillerin içerisindeki şeker kırılabiliyor. O yüzden baklagilleri günlük diyetimize kademeli bir şekilde eklersek yaklaşık 1-2 hafta içerisinde sindirim sistemimiz gerekli enzimleri üretiyor ve gaz problemi tamamen ortadan kalkıyor.
Gelelim köftelerimize, ana malzemeleri yeşil mercimek, mantar ve yulaf olunca doyuruculukları son derece fazla. Mevsim gereği kültür mantarı kullansam da gerçek köfteye yakın bir lezzet elde ettim. Sonbaharda Şile ormanlarından toplayacağımız porcini mantarları (Türkçesi ile ayı mantarı) ile ne kadar lezzetli olacaklarını tahmin edebiliyorum. İtalyan diye bildiğimiz porcini mantarının hikayesi ise başka bir yazının konusu olsun.
Orjinal tarif yumurta içermekle birlikte ben bugünlük yumurta hakkımı sabah kahvaltımda kullandığım için kuru malzemelerin ıslanması için domatesle değiştirdim tarifi, tarife domates girince de fesleğeni ve reyhanı eksik etmedim. Eğer daha yuvarlak şekilli ve kolay dağılmayan köfteleri tercih ediyorsanız domates yerine yumurta da kullanabilirsiniz.
Bu lezzetli köfteleri ben yeşil salata ile birlikte yemeyi seviyorum. Ama domates soslu bir spagettiye eklendiğinde ya da çiğ kabaklardan yaptığınız spagetti üzerinde de şahane bir yaz yemeği oluyorlar.
Şimdiden afiyet olsun.
- 1 su bardağı çiğ yeşil mercimek
- 1 defne yaprağı
- 2 su bardağı su (veya sebze suyu)
- 250 gr. çiğ mantar, doğranmış
- ½ bardak yulaf
- 1 domates, rendelenmiş
- 1 orta boy soğan, küçük küçük doğranmış
- 3-4 diş sarımsak, küçük küçük doğranmış
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 avuç fesleğen/reyhan (arzu ederseniz maydanoz)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
- Fırınımızı 200 C'de ısıtın,
- Yeşil mercimekleri defne yaprağı ile birlikte 2 bardak suda 15 dakika haşlayıp, süzün,
- Haşlanmış mercimekleri, mantarları, yulafı ve baharatları mutfak robotunda bulamaç haline getirmemeye dikkat ederek çekin,
- Kızdırdığımız tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte soğanları 5 dakika pembeleştiriyor ve sarımsakları ekleyin,
- Soğan ve sarımsaklar yumuşamaya başladığında mutfak robotunda çektiğiniz malzemeleri karıştırıp orta ateşte kahverengiye dönene kadar bir miktar pişirin,
- Pişen mercimekler ılınınca domates rendesini ve doğranmış fesleğenler ile tuzu ve biberi ekleyin ve iyice karıştırın,
- Karışımı bir kaşık yardımı ile elinizde küçük köfteler haline getirip, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aktarın,
- Önceden ısıttığınız fırında 30-35 dakika boyunca kontrol ederek pişirin.
Seda says
Nefis ve sağlıklı bir tarif. Tarife göre hazırlayıp, farklı olarak az yağda mücver gibi kızarttım. Çocuklar severek yediler. Benim gibi çocuklarına ne pişireceğini düşünenlere tavsiye olunur. Hem mercimek, hem mantar, hem de yumurta var içerisinde. Kaan ve Selen den sevgiler, öpücükler :))
ece says
Kaan ve Selen’e afiyetler olsun 🙂 Öpücükler kendilerine.