Aralık ayı başından beri sizinle bu Tavuk Suyu Çorbası tarifimi paylaşmayı planlıyorum. Bazen fotoğrafları beğenmeyerek, bazen de hastalanıp çorbanın fotoğraflarını çekemeden içerek kışın 2 ayını geçirdim. Kış bitmeden hazır evde de tavuk suyu varken pişirdiğim bu tarifi sonunda sizlerle paylaşıyorum. Ben kendimde biraz kırgınlık, hafif grip belirtileri hissettiğimde ilk başvurduğum yemek bol limonlu tavuk suyu çorbası olur. Hastalıklarla hem fiziksel hem de psikolojik olarak savaşmamı kolaylaştıran bu çorbayı kışın sık sık pişiriyorum. Tavuk yeme konusunda hepimiz paranoya seviyesine erişmiş olsak da şimdilik tavukla ilgili tüm soru işaretlerini en iyi tavuk organik tavuktur diye rafa kaldırarak bu lezzetli çorbanın tarifine geçiyorum.
Adı üstünde tavuk suyu çorbasının alametifarikası iyi bir tavuk suyu. Ben tavuk suyumu iki yöntemle yapıyorum, aradaki belirleyici de zaman kısıtım. Aslında bütün çorbaları bir seviye yukarıya taşıyan çorbanın nasıl bir suyla yapıldığı. Et veya tavuk suyuyla yapılmış bir çorba karşısında sadece su ile yapılmış bir çorbanın şansı yok ne yazık ki. Ancak et ya da tavuk suyu yapmak da oldukça zaman alan bir hazırlık. Üstelik bağımsız derin dondurucunuz yoksa litrelerce et ve tavuk suyunu buzdolabının derin dondurucusunda saklamak da ayrı bir problem. (En azından ben beceremiyorum.) Eğer önden planlama yapmışsam bu çorbayı yapmak için uzun uzun hazırladığım tavuk suyunu, aksi halde (genelde de kırgın hissettiğimde) de kısa yöntemi tercih ediyorum. Bu tarifin fotoğraflarında yer alan tavuk suyu kısa yöntemle yapılmış (düdüklüye kemikli tavuk parçalarını soğan, kereviz sapı, havuç, zencefil, defne yaprağı, karabiber taneleri ile at ve pişir) bir tavuk suyu. Uzun yöntemle yapılmış yoğun aromalı tavuk suyu tarifini de önümüzdeki günlerde paylaşacağım. Uzun yöntemle yapılan tavuk suyunun daha karakterli ve derin bir tada sahip olduğunu dolayısı ile daha aromatik bir çorba ortaya çıkardığını söylemeden geçmeyeyim.
Tavuk suyu çorbası diyorum ama bizim evde tel şehriyeyle yapılan hali uzun zamandır pişmiyor. Çalışma hayatından kalan alışkanlıkla hafta içleri evde tek çeşit yemek tercih ettiğimizden çoğunlukla tek yemekte maksimumu hedefliyorum. Bu çorba da yıllar önce aynı prensiple çorba-yemek haline dönüştü. Çorbanın dönüşüm yolculuğu hastalıklara karşı koruyucu zencefil eklememle başladı, zencefil herhalde kişnişi çağrıştırmış olmalı ki klasik tarifteki maydanozu da kişnişle değiştirdim. Tel şehriyelerin yumuşayıp, yapış yapış hamur olmasından hanidir rahatsızdım onu da evde olan herhangi bir çeşit noodle (soba, udon, pirinç, ya da bu fotodaki paketinden neli olduğunu okuyamadığımız yeşil noodlelar gibi) ile bypass ettim. Oldu size Uzakdoğu ezgili ramen vari bir tavuk suyu çorbası. Ben noodlela falan uğraşamam diyenlere önerim aynı miktarda erişteyi fırında biraz renkleri dönene kadar kızartıp eklemeleri. Fırında kızartılan erişteler çok daha az su çekip, diri kalıyorlar ve çorbaya dolgun bir tat veriyorlar. Evde noodle yoksa ya da memleketten gelmiş güzel bir eriştemiz varsa benim tercihim de bu yöntem oluyor, tel şehriyeler kusuruma bakmasın.
Tavuk suyu çorbasına yaptığım tüm bu aromatik eklemeler benim için çorbayı bambaşka bir seviyeye taşıyor ve hasta yemeğinden lezzetli bir akşam yemeğine dönüştürüyor. Tarif kısmında sizinle bir kılavuz paylaşıyorum. Evinizde olan malzemelere ve damak tadınıza göre çorbanızı zenginleştirmek ya da sadeleştirmek sizin elinizde. Mesela kişnişi ele alalım Türkiye’de pek çok kişinin aromasını sevmediği bir bitki, onun yerine tadına alışık olduğumuz maydanozu ya da İtalyan havası katmak için biraz fesleğen ekleyebilirsiniz. Fesleğen eklemişken elinizi korkak alıştırmayıp noodleları tagliatelle ile de değiştirebilirsiniz. Son dakika eklenen ıspanakların topraksı tadından hoşlanmayanlar onların yerine roka ya da ince doğranmış pazı kullanabilirler. Ne demek istediğimi anladınız sanırım. Tavuk suyu sabit olmak üzere, bu tarifteki sebzeler ve karbonhidrat kaynağı tamamen sizin zevkinize kalmış. Karbonhidrat yemiyorum diyenler noodleları çıkartıp yerine kabak noodle ekleyebilirler. Fikirler ve seçenekler sonsuz anlayacağınız. Bitirmeden önce son bir fikir bebek turpları mandolinle zar gibi doğrayıp çorba ile birlikte servis edebilirsiniz. Tavuk suyu çorbası hakkında söyleyecek ne çok şeyim varmış, lafı bağlayıp hemen tarife geçiyorum.
Afiyet olsun.
- 3 su bardağı tavuk suyu,
- 3 su bardağı içme suyu,
- 1 su bardağı didiklenmiş tavuk eti,
- ½ meksika biberi,
- ½ ceviz büyüklüğünde zencefil, rendelenmiş
- İki avuç bebek ıspanak,
- 1-2 avuç kadar çiğ noodle (noodle kullanmıyorsanız erişte veya makarna)
- Birkaç dal kişniş,(kişniş tercih etmiyorsanız maydanoz)
- Tuz, karabiber,
- Tavuk suyu ve içme suyunu karıştırın,
- Zencefili, ince kıyılmış meksika biberini, tavuk etlerin ekleyerek kaynatın,
- Kaynadıktan sonra noodlelarınızı (kullanmıyorsanız erişte veya makarnanızı) pişirme talimatlarına göre tavuk suyunda pişirin (çok pişirmemeye özen gösterin)
- Bebek ıspanakları ekleyerek hemen ateşten alın,
- Kişniş ve limon suyu ekleyerek servis edin.
*Tavuk suyunu kasaptan bütün olarak alıp parçalara ayırttığım organik tavuğu düdüklü tencerede 1 saat pişirerek hazırladım. Tavuk parçalarının üzerini geçecek kadar içme suyu ekleyip aroma vermesi için de kereviz sapı, bütün soğan, kabaca doğranmış havuç, karabiber taneleri, az zencefil ve defne yaprağı ekledim. Tavuk suyu hazırlarken parça tavuk kullanacaksanız göğüs gibi sadece etli kısımlardan tavuk suyu hazırlamayın. Kanat, but, göğüs kafesi gibi bol kemikli parçaları kullanın.
Leave a Reply