Birkaç gün önce yazacaktım bu yazıyı ancak seçim heyecanı, seçim sonrası hüznü derken bugüne kaldı. Biz Çanakkale’de daha çok içiboş desek de genelde Beze diye tanınıyor yumurta akından yapılan bu güzellikler. Son zamanlarda İngilizce adı ile de çok anılır oldu mereng diye. İçiboş belki isim olarak basit bir tatlı gibi durabilir ama sadece yumurta beyazı ve şekerden oluşan bu sade tatlı o kadar lezzetlidir ki isminin içiboş olmasına çoğu zaman şaşırırım. İlkokul’da dershane çıkışı En yakın arkadaşım Özge’nin annesinin çarşıdaki fırından bize aldığı içiboşların tadı hala damağımda.
İçiboş ya da beze şekersiz halinin şekerli haline tam benzemediği tatlılardan. Bezelerin içinde yavaş yavaş pişerken karamelize olan şekerin verdiği kıtırlığı bal ile katmak mümkün olmuyor. Bu yüzden sizinle şeker kullanılarak yapılan tarifini paylaşıyorum. Bir ihtimal hindistan cevizi şekeri ile benzer bir kıtırlığa ulaşılabilir henüz demedim, denediğimde onunla nasıl olduğunu da size aktaracağım. Bu seferlik şekerli tarifi sizlerle paylaşıyorum.
Afiyet olsun.
- 2 adet yumurta beyazı
- 2 kahve fincanı toz şeker
- Bir tutam tuz
- Yumurta beyazlarına bir tutam tuz ekleyip derin bir kapta mikser ile kabarıp hafifçe beyazlaşana kadar çırpın.
- Kabaran yumurta aklarına toz şekeri ekledikten sonra yüksek hızda katılaşana kadar yaklaşık 10 dakika çırpmaya devam edin.
- Katı bir köpük gibi olmuş yumurta beyazlarınızı krema sıkma poşetine doldurun.
- Fırın kâğıdı yayılmış tepsi üzerine aralıklı olarak arzu ettiğiniz şekli vererek sıkın.
- Önceden 100C’de ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
Muzo says
Merhaba Ben de Bandirma’da ve Bursa’da icibos dendigini hatirliyorum.Hatta simit satar gibi gecen bir saticinin”ici booos yemesi hoooos” diye de cocuklari kiskirrtigini hatirliyorum.Hatta ince seritler uzerine duz duy ile basitce sikilmis iciboslari 5 lik gruplar halinda sattiklarini da.Sonra firinlarda yapilanlarin krem tartar yada baska katki olmadigindan kirec gibi bembeyaz degil hafiffce pembemsi kahverengimsiz catlaklarinin lezzetinedoyum olmadigini.Halen Kemalpasadan gelenlerin firin ususlu hafif kavruk kedidili formunda olduklarini.Antalya Arastasindan yillar once rokoko pasta icin alcigimiz eski usul bezelerin kirmkziseker boyasiyla pembemsi renke olduklarini vb vb… da ekleyebilirim.Yillar once deneyip basarisiz oldunca bir dahayapmayi denemedim.
ece says
Ne çok anınız var sizin de içiboş ile ilgili 🙂 Şimdi mikserler çırpıcılar çok gelişti, belki yeniden denemeyi arzu edersiniz 🙂