Ünlü İsrail’li şef Yotam Ottolenghi’nin çok sevdiğim bir sözü var “Hiçbir şey getirmeyecekse humus bir gün Kudüs’lüleri bir araya getirecektir.” Ben de bu dileği ve hayali genişletip, keşke Ortadoğu’nun en sevilen yemeklerinden biri olan humus; din, dil, ırk ayrımı yapmadan tüm Ortadoğu halklarını birleştirse diyorum. Hatta humusun yine çok sevildiği ülkeler olan Amerika ve İngiltere halkları da birleşse ve bu coğrafyadaki acı, keder, ızdırap son bulsa. Ortadoğu sorunlarını çözmek de keşke bu kadar kolay olsa :(.
Humus benim yine Çanakkale sonrası dönemde hayatıma giren ve hayatımdan hiç çıkmasın istediğim yemeklerden. (Hoş Ankara’ya okumaya gitmeden önce Adana Kebap’tan, beytiden de haberdar değildim ya bu konuları hızlıca geçeyim.) Kuzey Ege’de humusun kuzeni olan bakla ezmesi fava bilinir; yılbaşı sofralarının, misafir davetlerinin vazgeçilmez yemeğidir. Humusla tanışmam sanırım İstanbul’a taşınmamla birlikte oldu. Ama ne tanışmak, o gün bugündür yemelere doyamam.
Humus nohut, tahin, limon suyu ve sarımsağın karıştırılması ile yapılan bir ezme. Benim humus zevkim genele göre biraz daha nohutu ağır basan tarafta. Tahinin tadı o kadar baskın ki bana göre içine karıştırdığınız yiyeceklerdeki diğer malzemelerin tadını öldürüp, tahtlarına kendi oturuyor. Misal kabak tatlısı; “Yahu şunun üstüne tahin dökmeyin de kabağın tadını alalım” diyesim geliyor restoranlarda. O yüzden ben humusumu tahini az, limonu bol seviyorum. Tabii bunda yemelere doyamadığım ekşi sevdamın da payı büyük. Siz eğer daha baskın tahin tadına sahip humus seviyorsanız tarifteki su miktarını azaltıp, tahin miktarını artırabilirsiniz.
Ben bu kez klasik humusun yanına biber ailesinden eklemelerle kırmızı köz biberli ve jalapenolu humus da yaptım. Jalapenolarımın yerli olduğunu ve humusa sadece hoş bir acılık kattıklarını belirtmeden geçmeyeyim. Eğer acı bir biber kullanacaksanız kontrollü eklemenizi tavsiye edeceğim. Humus bazını bir kere hazırladıktan sonra içine hangi sebzeyi karıştıracağınız tamamen size kalmış. İsterseniz benim gibi közlenmiş biberli isterseniz de pancarlı, havuçlu, köz patlıcanlı humuslar yapmanız mümkün. Ben pastırmalı olanın hastasıyım diyorsanız, yanmaz fırın kabına yaydığınız humusunuzun üzerine az tereyağı ve ince kıyılmış pastırmaları ekleyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi humus dünyasında lezzetlerin ve aromaların önünde engel yok, hayal etmek size kalmış.
Afiyet olsun.
- 2 su bardağı haşlanmış nohut,
- 5 çorba kaşığı tahin,
- 5 çorba kaşığı limon suyu,
- 4 küçük diş sarımsak, küçük doğranmış
- 8 çorba kaşığı soğuk su,
- Süslemek için toz biber, isot, sumak vb. baharatlar,
- Su haricindeki tüm malzemeleri mutfak robotunda macun kıvamına gelene kadar karıştırın,
- Mutfak robotunuza yavaş yavaş suyu ekleyin,
- Humusun kıvamı ne çok katı ne de çok sıvı olmalıdır, istediğiniz seviyede değilse biraz daha su ekleyin,
- Humusunuza közlenmiş biber ekleyecekseniz biberlerin çekirdeklerini temizledikten sonra mutfak robotuna ekleyip iyice karıştırın,
- Baharatlar ile süsleyerek servis edin,
Leave a Reply