Son zamanların gözde yiyeceği süper gıda Quinoa ya da artık Türkçeleşmiş adı ile Kinoa, And Dağları’nda yetişen bir bitki ve tohumlarına verilen isim. Glutensiz oluşu sebebiyle gluten intoleransının sık görüldüğü Amerika’da tüketimi çok yoğun. İçerdiği protein, aminoasitler ve vitaminler sebebiyle vejeteryanlar ve veganların da günlük menülerinde önemli bir yeri var. Türkiye’de de son yıllarda “hip” mekanlarda menülerin gözdesi durumunda. Artık marketlerde de sık sık karşımıza çıkan Kinoa nasıl pişirilir, faydaları nedir isterseniz biraz daha detaylı anlatayım.
Kinoa tahıl gibi gözüküp tahıl olmadığından en büyük artısı glutensiz oluşu ve belirli besin gruplarını günlük diyetlerinde tüketmeyenler için de önemli aminoasitler ve protein içermesi. Çölyak hastaları, gluten intoleransı olanlar, vejeteryanlar, veganlar için önemli bir yiyecek anlayacağınız. Bu gruplara dahil daha çok insanın yaşadığı Amerika’da da çok gözde ve sık tüketilen bir yiyecek.
Türkiyede kaç vejeteryan ve vegan var, gluten intoleransı kaç kişide tespit edilmiş durumda belli olmadığından, bizde sağlıklı gıda algısı protein içeriğine vurguda bulunularak daha diyete uygun olarak lanse ediliyor. Oysaki kinoa bizim bulgurun Güney Amerikalı sosyetik akrabası desem yalan olmaz sanırım.
Besin değerlerine bakarsak kinoanın içerdiği protein oranı %14, karbonhidrat oranı %64; bulgurda ise %13 protein, %76 karbonhidrat var. Kalori karşılaştırması yapacak olursak pişmemiş kinoanın 100 gramında 368 kcal, bulgurda ise 342 kcal bulunuyor. Bizim gariban bulgurda daha az kalori var ama komşunun tavuğu komşuya kaz görünüyor.
Şaka bir yana kinoa benim de sevdiğim yiyeceklerden, piştiğindeki yumuşak dokusu topraksı, kuruyemişsi tadına bayılıyorum. Siz de benim gibi değişik yiyecekleri denemekten hoşlanıyorsanız, kinoayı sofranıza buyur edin. Ama tadını sevmiyor, marketlerde bulmakta zorlanıyorsanız sırf aşırı sağlıklı olduğunu düşünerek kinoa yemeye zorlamayın kendinizi. Bizim bulgurumuz da en az kinoa kadar faydalı üstelik de fiyatı sosyetik kinoaya göre çok makul.
Peki kinoa nasıl pişirilir?
Değişik tatlara meraklıysanız ama kinoayı nasıl pişireceğinizi bilemediğiniz için denemekten çekiniyorsanız, kinoanın bir diğer süper özelliği de çok kolay pişmesi. Birkaç kolay adımla her defasında mükemmel sonuca ulaşmanız mümkün.
- Kinoanızı pişirmeye başlamadan (hatta yıkamadan önce) 5-6 dakika kavurun.
- Kavrulmuş kinoanızı birkaç kez yıkayın.
- Pişirmek için 1:2 ölçü su kullanın.
Kinoanızı ölçerek pişireceğiniz kaba alın, yağ, tuz koymadan 5-6 dakika kavurun. Kullandığınız kinoa beyaz ise renkleri hafif dönmeye başlayınca ocaktan alın, ince delikli bir tel süzgeç ile birkaç kez sudan geçirin. Yıkanmış ve süzülmüş kinoanızı pişireceğiniz kaba alın ve kinoanızın 2 katı kadar oda sıcaklığında su koyup karıştırın. Kaynamaya başladığında altını kısın, tencerenizin kapağını kapatın ve 15 dakika pişirin. Pişmiş kinoanızı çatalla havalandırın ve sıcak olarak tüketmeyecekseniz soğumaya bırakın. Ben birkaç seferde kullanacağım kinoayı tek seferde pişirip sakladığım için pişirirken tuz koymuyorum siz isterseniz tüketim şeklinize uygun tuzlu da pişirebilirsiniz. Pişmiş kinoa buzdolabında 4-5 gün ya da buzlukta daha uzun süre saklanabiliyor.
Kinoa ana öğün olarak tüketilmeye çok uygun. Bol yeşillikle karıştırdığım kinoayı biraz limon ve zeytinyağı ile tatlandırıp, ızgara kuşkonmaz, kabak gibi çeşitli sebzelerle zengin bir öğüne dönüştürmeyi çok seviyorum.
Sabah kahvaltısı olarak tüketeceğim zaman da biraz badem sütü, birkaç adet badem ve elimin altında bulunan meyvelerle karıştırarak yemek favorim. Kinoayı kullanmayı sevdiğim bir diğer şekli ise salataları zenginleştirmek için yeşil salatama eklemek. Özellikle somon gibi yağlı balıkların tadını hafifletiyor bence kinoa, balığın yanında ekmek yemek yerine salatanıza kinoa ekleyin mutlaka beğeneceksiniz.
Renkli Pazılar ve Kinoa tarifimde olduğu gibi sote sebzelerinizin yanında yemek de çok leziz oluyor.
And Dağları’nda başlayan yolculuğunu marketlerin sağlıklı ürünler reyonları dışına taşıyan bu Güney Amerikalı’yı sofranıza hala buyur etmediyseniz şimdi tam vakti.
Afiyet olsun.
parion tarım says
Firmamiz yaklaşık dört yıldan beri kinoa üretim çalışmlarını sürdürmektedir. 2017 yılının başında kinoa işleme ve paketleme tesisini kurarak yerli üretim kinoayı türk mutfağına sunmuştur.
ürünlerimizi incelemek ve ürün satın almak için
http://www.fanatural.com adresini ziyaret edebilirsiniz….
ece says
Parion tarım başarılar diliyorum.
Seda says
Tarifi denedim de kinoayi kavurunca miss gibi koktuuuuu 🙂 tesekkurler
ece says
Afiyet olsun Seda Hanım. Hem çok güzel kokuyor, hem de pişirirken daha diri kalıyor 🙂