Falafel sevgim Odtü’de okuduğum yıllarda başladı. Yurtlar bölgesindeki Sunshine Cafe’de yapılan falafelli sandviç açık ara okuldaki en sevdiğim yiyecekti. Herkes köfteli ya da tavuklu sandviç yerken ben hep falafellinin peşinde koşardım. Odtü’den sonra İstanbul’da falafel yapan yerleri bulmam baya zorlaşsa da falafele olan sevgim bitmedi. Taksim’deki küçük Falafel dükkanını keşfetmemle yeniden kavuşmuş olduk.
Taksim’e sırf falafel yemeye gitmeye üşenilen günlerden birinde de Ottolenghi yetişti imdadıma. Jerusalem isimli kitabındaki falafel tarifini kendime göre uyarladıktan sonra artık falafelin evde günlük menümüze girmemesi için hiçbir sebep kalmadı.
Falafel aslında nohuttan yapılan bir çeşit köfte, bu yüzden de vejeteryanların en sevdiği yemekler arasında. Amerika ve Londra’da falafel yapılan bir sürü restoran, cafe görebilirsiniz. Falafel’in bizi atlayıp taa oralara kadar gitmesi beni hala şaşırtsa da Lübnan, Suriye ve İsrail mutfağının bu sevilen yemeğini milli mutfağımıza dahil etmenin zamanı çoktan geldi bence.
Malzemelerimiz her evde bulunan basit malzemeler. Temel malzeme nohut, onu tatlandırmak için de soğan, sarımsak, maydanoz, kişniş ve baharatlar kullanıyoruz. Hepsini mutfak robotunda karıştırıyoruz bitti gitti. Yapımın tek bir püf noktası var nohutları bir gece önceden ıslatmak. Sakın bu tarifi pişmiş nohutla denemeye kalkmayın.
Normalde kızartılan falafeli evde kızartma yemediğimiz için ben fırında yağ kullanmadan pişiriyorum, bu şekilde de süper lezzetli oluyor. Fırında pişen alternatif orjinaline göre biraz daha kıtır kıtır oluyor ama kızartma yememenin verdiği keyif bu değişikliği görmezden gelmemi sağlıyor.
Falafelin klasik sunumu pita ekmeği içinde tahin sos ile birlikte yapılıyor. Ben bu tarifi kırmızı biberli humus, naneli yoğurt sos ve salata ile çok seviyorum. Falafel ve humus birlikte nohut üstü nohut bir durum yaratsa da fazla nohutun kime ne zararı var. Humusun kremamsı dokusu ve sarımsaklı limonlu ekşili tadını ben bu falafellere çok yakıştırıyorum. Naneli yoğurt sos ise hafif bir ferahlık veriyor kıtır kıtır olan falafellere. Bu lezzetli yemeği menülerde daha çok görmenin zamanı geldi de geçiyor bence, ister kızarmış isterseniz daha sağlıklı fırında pişirin ama mutlaka pişirin derim.
Afiyet olsun.
- 250 gr. kuru nohut,
- 1 küçük soğan,
- 2 diş sarımsak,
- 1 avuç maydanoz, doğranmış
- ½ avuç kişniş, doğranmış
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
- 1 tatlı kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı toz kişniş,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 1 + ½ çorba kaşığı un,
- Tuz, karabiber
- Nohutları 1 gece önceden ıslatın,
- Bir gece suda beklemiş nohutları iyice süzün,
- Nohutlar, soğan, sarımsak, maydanoz ve kişnişi mutfak robotunda 30-40 saniye kadar çekin, (Bu aşamada karışımın bulamaç haline gelmemesine dikkat edin)
- İyice karıştırdığınız nohut karışımına unu, baharatları ve 3 çorba kaşığı su ekleyin,
- Tuzunu biberini de ayarladıktan sonra buzdolabında 1 saat dinlendirin,
- Bir dondurma kaşığı ya da çorba kaşığı yardımı ile küçük küçük köfteler oluşturun,
- Falafelleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin,
- Önceden 175 °C'de ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin,
Hande says
ODTU ve Sunshine’i gorunce hatirladim neden falafel sevdigimi 🙂 tesekkurler tarif icin. IE’01
ece says
Çok teşekkürler Hande Hanım. Hem de aynı yıl mezun olmuşuz ODTÜ’den. Biz daha da bir şanslı ODTÜlüleriz, falafel devrine yetiştiğimiz için. Okulda en severek yediğim öğündü o falafel sandviçler 🙂 Sevgiler
Mine says
Nohut haşlanmıyor mu ece hanım? Sanki pişmezmiş gibi 🙂
ece says
Falafel tarifinde haşlanmıyor Mine Hanım. Geceden ıslatmak yetiyor. Haşlanan nohut bulamaç gibi bir doku oluşturduğu için falafel yaparken kullanılmıyor. Benim tarifim sağlıklı bir alternatif olduğundan ve fırında piştiğinden hafif çıtır bir yapısı oluyor. Kızartılan versiyon yağın etkisi ile daha yumuşak oluyor. Ama merak etmeyin her iki versiyonda da nohutlar pişiyor.
Gulcan Avsar says
Merhaba, harika görünüyorlar, aksama 4 yaşında baklagil yemekleri yemeyen oğluma yapacağım. Kıtır şeylere bayılıyor… Icıne bir iki kaşık da yağ koysam mı gerek yok mu, ne dersiniz?
Teşekkürler
ece says
Merhaba Gülcan Hanım.
Arzu ederseniz içine katabilirsiniz, arzu ederseniz de pişirirken biraz üzerlerine sürebilirsiniz eğer hafif yağlı istiyorsanız.
Oğlunuza şimdiden çok afiyet olsun.
Sevgiler,
Ece