Yeni tarifler denerken sebzelerden oluşan bir tariften bahsettiğimde benim yemeklerimi sık sık beğenerek yiyen yakın arkadaşlarımın dahi yüzü ekşiyebiliyor. Erkekler “et yemeklerini de bekliyoruz”, kadınlar “brüksel lahanası bana bile fazla” şeklinde yorumlar yapabiliyorlar. Ben kendi adıma sebzelere bayılıyorum ve sebze yemeksiz sofraya oturmamaya çalışıyorum. Evde ne pişiriyorsam, kendi soframızda ne yiyorsak sizlerle paylaştığım tarifler de genellikle onlar oluyor. Sebze sevgim de tariflerime yansıyor böylelikle. Fırında Yer Elması ve Gremolata da değişik ne pişirsem diye düşünürken ortaya çıkan tariflerimden.
Alışılmış tariflerden değil biliyorum, yer elmasını çoğunlukla portakallı kereviz ya da sade olarak tariflerde görmeye alışığız. Ben açıkçası çoğunluğun tercihi yer elmalı ve portakallı kereviz yemeğini bu da sağlık olsun temalı yiyorum. Kök sebzelerin su ile pişirilip yumuşadığı tarifleri çok sevemiyorum. Haşlanmış patatesi, pişmiş havucu falan da oldum olası sevmem. Çocukken bile patatesli havuçlu sulu köfteyi başka çocuklar löp löp yutarken ben içinden patateslerini, havuçlarını ayıklayarak yerdim.
Fırında yer elması ve gremolata tarifinde yer elmalarını fırında pişirdiğim için ekstra su ilave etmiyorum. Kabukları da üzerinde olduğundan hem çıtırımsı hem de yumuşak bir iç doku elde ediyorum. Üzerine eklediğim gremolata da taze bir hava katıyor bu yan yemeğe. Genellikle sarımsak tozu kullanmayı çok tercih etmiyorum ama böyle uzun süre fırınlanan tariflerde narin olan sarımsaklar yandığından arada sırada sarımsak tozunu yemeklerimi tatlandırmakta kullanıyorum. Kokusu ağır olmayan, iyi bir aktardan alınmış kaliteli bir sarımsak tozu tariflerinizi tatlandırmak için ideal.
Tarifin gremolata kısmına gelecek olursak, gremolata adından da anlaşılacağı üzere bir İtalyan çeşnisi. İnce ince doğranmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak ve limon kabuğu rendesinden oluşuyor. Meşhur İtalyan yemeği Osso Bucco’yu hafifletmek ve tatlandırmak için kullanılıyor en çok. Ancak taze maydanozun ferahlatıcı tadı, sarımsağın muhteşem aroması ve limon rendesinin getirdiği canlılık tüm et yemeklerini (benim yaptığım gibi sebze yemeklerinizi de) başka bir havaya büründürebiliyor. Sadece bu tarifte değil, tüm et yemeklerinizde de kullanmanızı tavsiye ederim gremolatayı.
Gremolatayla birleşen fırında yer elmaları patatesin etlerin yanındakini sallayacak kadar iddialı bir yan yemek haline dönüşüyor bence.
Afiyet olsun.
- Yarım kilo yer elması,
- 3 kaşık zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu,
- Üzeri için eski kaşar,
- Tuz, karabiber,
- 2 diş sarımsak,
- 1 avuç maydanoz,
- Bir limonun kabuğu,
- Yer elmalarının kabuklarını soymadan yıkayın ve topraklarını iyice temizleyin,
- Büyüklükleri eşit değilse, büyük olanları birkaç parçaya keserek boyutlarını eşitleyin,
- Geniş bir kapta yer elmalarını zeytinyağı, sarımsak tozu, tuz ve karabiber ile karıştırın,
- Soslanmış yer elmalarını fırın tepsisine aktarın ve önceden 200 C’de ısıtılmış fırında 30-35 dakika, tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin,
- Limon kabuğu, rendelenmiş sarımsak ve ince kıyılmış maydanozu karıştırarak gremolatanızı hazırlayın,
- Fırından çıkardığınız yer elmaları halen sıcak iken gremolatanın ¾’ünü yer elmalarına ekleyerek, iyice karıştırıp servis tabağınıza alın,
- Kalan gremolata ve rendelenmiş kaşar ile süsleyerek sıcak olarak servis edin.
İdil Budak says
Ece Hanım merhabalar,
tarifinizi bugün denedik ve çok hoşumuza gitti, bu zamana kadar yer elmasının değerini anlayamamışız bunu düşündük 🙂
Tekrardan emeğinize sağlık,
teşekkürler
ece says
Çok teşekkür ediyorum İdil Hanım. Elinize sağlık, afiyet olsun.